Plaatbrood (basisrecept)

Ingredients

  • Instantgist 12 gram
  • Honing 1 eetlepel
  • Lauwwarm water 200 ml
  • Bloem 350 gram
  • Olijfolie, plus extra 50 ml
  • Zeezout 1/2 theelepel

Roer de gist, honing en water in een grote kom. Laat 7 minuten staan tot de gist gaat schuimen en is opgelost. Roer de helft van de bloem erdoor, het hoeft niet helemaal glad te zijn. Dek af met vershoudfolie en laat 45 minuten staan. Kneed dan de olijfolie, de rest van de bloem en het zeezout erdoor tot een samenhangend deeg. Kneed 10 minuten verder op een met bloem bestoven aanrecht, voeg meer bloem toe als het deeg te plakkerig is. Laat nog 1 uur in een licht met olie ingevette beslagkom afgedekt narijzen. Kneed het dan nog eens kort en rol met een deegroller – of druk met de handpalm – het deeg uit tot een grote rechthoek. Rek het op een met olijfolie ingevette bakplaat helemaal uit, het mag er landelijk uit zien, duw er deuken in met uw vingers, drup er nog wat extra olijfolie overheen. Dek af en laat nogmaals 1 uur rijzen. Bak het brood in een voorverwarmde oven op 180ºC in zo’n 25 minuten goudbruin.

Print Recipe

%d bloggers liken dit: