Geroosterd buikspek voor ramen

Ingredients

  • Varkensbuikspek (aan 1 stuk) 1,2 kg
  • Grof zeezout
  • peper en zout

Je begint met het bereiden de avond voordat je het wilt eten. Leg het vlees met de vetkant (witte kant) naar boven op een snijplank. Kerf het vet in (tot het vlees, niet verder) in een ruitpatroon. De ruitjes moeten ongeveer 1 x 1 cm zijn, maar heel precies komt dit niet. Bedek de ingesneden vetlaag nu met een laag grof zeezout en zet het vlees onafgedekt totdat je het gaat bereiden de volgende dag met snijplank en al in de koelkast. Het vocht uit de vetlaag zal in het zout trekken en hierdoor wordt het mooier krokant.

Verwarm de oven voor op 180°C. Het vlees moet 2 uur roosteren in de oven, dus begin op tijd. Haal het vlees uit de koelkast en veeg zorgvuldig het zout weg. Blijft er hier en daar nog wat zitten, dan is dat niet erg, maar je hoeft dan waarschijnlijk later niet meer te zouten. Dep het vlees goed droog met keukenpapier. Meng de chilivlokken met het venkelzaad en verdeel dit over de vetlaag van het vlees. Wrijf het goed in de inkepingen. Strooi wat peper over het vlees en eventueel nog wat zout.

Leg het vlees met de vetlaag naar beneden op een rooster in een braadslee. In de braadslee wordt het vet opgevangen dat uit het vlees loopt. Hiervan kun je later een heerlijke jus maken.

Schuif de braadslee met daarin het rooster met het vlees erop in de oven en laat het een uur roosteren.

Haal de braadslee uit de oven en keer het vlees voorzichtig om op het rooster. Zet de braadslee nog een uur terug in de oven.

Print Recipe

%d bloggers liken dit: