Gegrilde ossenhaas met witlof, appel en roseval krieltjes

Ingredients

  • Ontbijtspek 200 gram
  • Boter 2 eetlepels
  • Roseval krieltjes
  • Osenhaastournedos 4
  • Uien 2
  • Rozemarijn 2 takken
  • Tomatenpuree 1 eetlepel
  • Rode port 1 dl
  • Runderbouillon 340 ml
  • Zonnebloemolie 1 eetlepel
  • Olijfolie 2 eetlepels
  • Knoflook 5 teentjes
  • Witte wijn 0,5 dl
  • Witlof 4 stuks
  • Slagroom 1 dl
  • Granny Smith appels 2
  • Peper en zout

Verwarm de oven voor op 70ºC.

Wikkel het spek om de ossenhaastournedos hen en maak het vast met een stuk keukentouw.

Verhit 1 el zonnebloemolie en 1 el boter in een pan, braad hierin de ossenhaas kort aan beide kanten bruin. Leg het vlees in een ovenschaal, voeg peper en zout toe en zet deze vervolgens 30 min. in de oven. Zet de roseval krieltjes erbij in de oven.

Snij 1 ui en 4 teentjes knoflook inclusief schil grof. Zet de pan waar het vlees in gebakken is terug op middelhoog vuur en bak hierin de ui, knoflook en de 2 takken rozemarijn. Voeg 1 el tomatenpuree toe en blus het geheel af met de rode port. Voeg vervolgens de runderbouillon toe en laat het zachtjes garen.

Verhit 2 el olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Pel en snipper een ui en een teentje knoflook, fruit dit aan in de pan en blus vervolgens af met de witte wijn. Laat het geheel vervolgens goed inkoken.

Maak de witlof schoon door eerst het kontje eraf te snijden en vervolgens de bladeren eraf te halen. Snij het hart eruit en snij over de lengte in stukken. Inmiddels i de witte wijn ingekookt, voeg de slagroom, 1 el boter, flink wat zout en een beetje peper toe. Pureer tot een romige saus met een staafmixer. Voeg als laatste de witlof toe en laat dit rustig garen op laag vuur met het deksel op de pan.

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij in rechte blokken. Snij van enkele stukjes appel stroken af, snij deze in kleine stukjes en leg ze in een pan. Zet vervolgens een zeef op deze pan en giet hierin de bouillon met rode port. Laat de saus een paar min. flink koken op hoog vuur. Pureer de saus met een staafmixer. Voeg als laatst de overige blokken appel toe en laat deze rustig in de saus garen.

Haal de ossenhaastournedos uit de oven en wikkel deze in aluminiumfolie. Laat de roseval krieltjes nog 15 min. staan en draai de oven naar 200ºC. Haal het vlees na 10 min. uit de aluminiumfolie. Verwijder het keukentouw van het vlees. Snij het vlees één keer doormidden en verdeel dit samen met de krieltjes over de borden. Schep de romige witlof en stukjes appel uit de saus op het bord. Druppel tenslotte de donkere portsaus en de romige witte saus over het gerecht.

Print Recipe

%d bloggers liken dit: