Gebraden kip

Ingredients

  • Hand salieblaadjes
  • Hand majoraantakjes
  • Tijm (alleen de blaadjes) 2 takjes
  • Zachte boter 100 gram
  • Kippen van ca. 1½ kg per stuk 2
  • Olijfolie 50 mililiter
  • Grote aardappelen, geschild en in stukken 6

Verhit de oven tot 180 °C (gasovenstand 4).

Hak alle kruiden grof en meng ze met de boter, wat peper en wat zout. Vul de kippen indien gewenst naar keuze en doe een derde van de kruidenboter aan het eind van de buikholte, zodat de boter in de kip smelt.

Zet een hoge braadslee op hoog vuur en doe er de olie in. Voeg de aardappelen toe en schud, zodat ze allemaal met olie bedekt worden. Maak ruimte in het midden van de pan en leg daar de kippen in. Zet de braadslee in de oven en laat hem 35 minuten staan zonder het deurtje open te maken.

Haal de slee uit de oven en verhoog de temperatuur tot 190 °C (gasovenstand 5). Keer de aardappelen en bedruip de vogels grondig (schep het panvocht over de borst). Zet ze weer in de oven en laat ze nog 40 minuten staan; op dat moment moeten de kippen en de aardappelen gaar zijn.

 

Vulling apart erbij serveren (optioneel):

Als u de vulling apart klaarmaakt, hebt u de braadtijd in de hand; de vogel krijgt een knapperige buitenkant en blijft vanbinnen heerlijk mals. De onderstaande, ouderwetse kastanjevulling met bacon kunt u een dag voor het braden klaarmaken.’ – John Torode

Smelt 50 g boter in een koekenpan op hoog vuur, doe er wat zout bij en draai een paar keer aan de pepermolen. Fruit 1 grote, in stukjes gesneden ui glazig. Bak 100 g grof gehakte bacon dan 5 minuten mee en roer vaak om de ui niet te laten verbranden.

Voeg 200 g gare en fijngehakte kastanjes toe, haal de pan van het vuur en roer er 150 g vers broodkruim, de geraspte schil van 1 citroen en een hand grof gehakte peterselie door. Proef en voeg zo nodig meer zout en peper toe: het mengsel moet goed op smaak zijn.

Vet een ovenvaste schaal van 30 x 10 cm in en schep er de vulling in (druk hem niet aan). Zet alles in een tot 200 °C (gasovenstand 6) verhitte oven. De bovenkant moet knapperig zijn. Geef het gerecht bij de gebraden kip.

Print Recipe

No Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: