Feestelijk taart met karamel, frambozen en chocola

  • 6 mins
  • 16 ingredients

Ingredients

  • Eieren/eiwitten 6
  • Zout snuf
  • Suiker 350 gram
  • Poedersuiker 200 gram
  • Bloem 2 eetlepels
  • Water 4 eetlepels
  • Crème fraiche 2 eetlepels
  • Bakpapier
  • VOOR DE VULLING
  • Frambozen 150 gram
  • Geklopte slagroom 500 ml
  • Verse roomkaas 250 gram
  • Vanillestokje 1/2
  • Witte chocolade 50 gram
  • Pure chocolade 50 gram
  • evt. koekjes om te versieren

Scheid de eiwitten van de dooiers. De dooiers worden niet gebruikt. Meng 250 gram suiker met 1 eetlepel bloem. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Teken op elk bakpapier een cirkel van ca 26 cm doorsnee. Bestrooi de vellen bakpapier met bloem en verwarm de oven voor op 100ºC.

Klop de eiwitten met een snuf zout in een schone kom wit en luchtig. Voeg dan al kloppend lepel voor lepel het suikermengsel toe en blijf kloppen tot er met een garde stijve, glimmende pieken eiwit gemaakt kunnen worden. Meng er nu de poedersuiker door. Schep het eiwitmengsel met behulp van 2 grote opscheplepels in de 2 cirkels op het bakpapier. Bak de bodems 1,5 uur in de oven. Doe dit liefst een avond van tevoren en laat ze dan in de uitgeschakelde oven helemaal droog worden.

Voor de karamel

Breng 100 gram suiker in 4 eetlepels water aan de kook. Roer tot alle suiker is opgelost en laat op matig vuur inkoken. Als de heldere siroop kleur begint te krijgen, de siroop op laag vuur verder laten karamelliseren tot hij goudbruin kleurt. Beweeg de pan hierbij een beetje. Zet het vuur uit. Giet de helft van de karamel voorzichtig op een stukje bakpapier een laat het afkoelen en hard worden. Doe de crème fraîche bij de rest van de karamel in de pan en meng met een houten lepel op laag vuur tot een homogeen geheel.

Laat de frambozen op een bord ontdooien. Snij het vanillestokje in de lengte door en schraap er de zaadjes uit. Meng deze samen met de slagroom door de roomkaas.

Breek de witte chocolade in kleine stukjes en doe deze in een plastic diepvrieszakje en sluit het af. Doe hetzelfde met de pure chocolade. Vul een kom met heet water en leg de zakjes erin. Laat de chocolade zacht worden. Neem de zakjes dan uit het water.

Zet nu de taart in elkaar door de helft van de room over één van de bodems te lepelen. Leg de daar de helft van de frambozen op en giet er dunne straaltjes karamelsaus over.

Leg de tweede bodem erop, en verdeel hier de rest van de room, frambozen en karamelsaus over. Knip een klein puntje van het zakje witte chocolade en giet dit kriskras over de taart. Doe hetzelfde met de pure chocolade. Zet de taart op een koele plek.

Serveer de taart met een paar mooie koekjes en stukjes karamel en serveer direct.

Print Recipe

%d bloggers liken dit: