Abrikozen tarte tatin

Ingredients

  • Basterdsuiker 75 gram
  • Ongezouten boter, in blokjes 40 gram
  • Verse abrikozen, gehalveerd en ontpit (ongeveer 7 of 8 abrikozen) 300 gram
  • Vel kant-en-klaar bladerdeeg, bloem om te bestuiven 375 gram
  • Crème fraîche of ijs, om te serveren

Om de abrikozen te karamelliseren, heb je een kleine ovenvaste koekenpan nodig met een bodem van ongeveer 20 cm in doorsnee. Doe de suiker in de pan en zet op middelhoog vuur. Kook tot de suiker eerst smelt en dan karameliseert en goudbruin wordt. Roer de suiker niet, maar draai het af en toe door de pan.
Haal de karamel van het vuur en roer de boter erdoor met een houten lepel. De karamel zal extreem heet zijn, dus pas op voor spetters en droom er niet van om ervan te proeven.
Blijf 2-3 minuten roeren terwijl de karamel afkoelt en dikker wordt. Het ziet er aanvankelijk olieachtig en afgescheiden uit, maar wordt glad en toffee-achtig naarmate je blijft roeren. Als de karamel glad is, schik je de abrikozen er voorzichtig op, met de gesneden kant naar beneden. Laat 20 minuten afkoelen.
Verwarm de oven voor op 200ºC.
Rol het bladerdeegblad uit op een licht met bloem bestoven oppervlak en rol het met een deegroller uit tot het 2 cm breder is. Plaats een dinerbord of cakevorm van 25 cm op het deeg en snijd eromheen.
Schuif het deeg voorzichtig over de abrikozen en duw de zijkanten naar beneden met een rondmes. Prik in het oppervlak om stoom te laten ontsnappen.
Bak de tarte tatin in 25 minuten gaar tot het deeg goudbruin is en de abrikozen gaar zijn. Haal de pan uit de oven met een pannenlap om het handvat van de pan vast te houden – vergeet niet – hij wordt erg heet.
Laat de taart een paar minuten staan ​​om hem te laten bezinken, maak dan de randen los en plaats een grote serveerschaal of plank op de koekenpan. Draai het heel voorzichtig maar snel om, gebruik een opgevouwen, droge theedoek om het vast te houden en laat de tarte tatin voorzichtig op de serveerschaal vallen.
Serveer warm met crème fraîche of ijs.

Print Recipe

%d bloggers liken dit: