Abrikoos upside-down taart

Ingredients

  • Voor het deeg
  • Bloem 235 gram
  • zout, mespuntje 1
  • Boter in blokjes 170 gram
  • Basterdsuiker 50 gram
  • Ei, geklutst met water 1
  • Voor de Butterscotch
  • Basterdsuiker 100 gram
  • Basterdsuiker voor bestuiven 1 theelepel
  • Water 50 ml
  • Boter 55 gram
  • Abrikozen, gehalveerd, zonder pit 8
  • slagroom of ijs

Verwarm de oven voor op 200ºC.
Voor het deeg: Mix de bloem en zout in de keukenmachine. Voeg de stukjes boter en suiker toe en mix weer tot het deeg op fijne broodkruimels lijkt. Laat de keuken machine draaien en voeg geleidelijk het geklutste ei en water toe tot het geheel een deeg wordt. Wellicht heb je niet al het ei en water nodig voor het deeg wordt. Leg het deeg uit op een stuk bak papier en bedek het met nog een vel bakpapier. Rol dan het deeg uit tot de gewenste maat van je schaal.

Voor de butterscotch vulling: Verhit de suiker en water in een kleine ovenproof pan en verhit het 2-3 minuten of tot de suiker is opgelost tot een siroop. Verhoog de warmte totdat het stroopmengsel aan het sudderen is. Sudder ca 4-5 minuten of tot de siroop gaat karamelliseren. Niet roeren als het gaat karamelliseren, indien nodig draai de pan wat. Als de siroop is gekaramelliseerd, haal de pan van het vuur en doe er 40 gram boter in. Laat de boter smelten en de siroop wordt zacht en dik. Doe het over in de quicheschaal. Zet het opzij voor 5 minuten. Doe de abrikozen met de snijzijde onder in de warme butterscotch in de schaal. Doe voorzichtig de deeg over de abrikozen en snijd overtollig deeg tot de rand van de schaal. Prik met een vork gaatjes in het deeg en smeer in met gesmolten boter. Sprenkel een theelepel basterdsuiker erover. Zet de schaal in de oven en bak ca 25-30 minuten of tot het deeg goudbruin is en gaar en de abrikozen zijn gaar en de butterscotch borrelt. Als de taart licht is afgekoeld, snijd je de taart los van de rand van de schaal.  Plaats een groot bord over de schaal en keer het geheel in een keer om. Serveer punten van de taart met warm of koud slagroom of ijs.

Print Recipe

%d bloggers liken dit: