Blog

Bresaola……..

Ik heb weer een leuk receptje gevonden, bonbon van bresaola met kruidensla. Maar van Bresaola had ik nog nooit gehoord dus even opgezocht en lees hieronder wat voor heerlijkheid dit is.

‘Bresaola is een Noord-Italiaanse specialiteit van gezouten vlees dat maandenlang wordt gedroogd, waardoor het een enorm rijke smaak krijgt. De manier van zouten en drogen is gelijk aan die van salami, maar bij bresaola wordt in plaats van gekruid gehakt een heel stuk vlees gebruikt.

Bresaola wordt van magere stukken rundvlees gemaakt, vaak de ossenhaas of runderlende. Je zou denken dat het magere vlees na drogen misschien taai wordt, maar bresaola blijft juist heerlijk mals. Dat komt omdat het klimaat in Noord-Italie koeler is en de lucht niet gortdroog, daardoor droogt het vlees langzamer en wordt het niet te hard.

Om het vlees op smaak te brengen worden vaak ook specerijen toegevoegd zoals jeneverbessen, kaneel en nootmuskaat. Die aardse smaken passen perfect bij het gedroogde vlees.

Er bestaat ook een gerookte versie, genaamd bresaola affumicata. Voor deze variant wordt het vlees 12 uur op dennenhout gerookt en daarna nog 2 maanden gedroogd. Zoals je je kan voorstellen zijn deze smaken nog meer uitgesproken en complex.

Als je zin hebt in bresaola, hoef je eigenlijk niet zo veel moeite te doen. Je eet het gewoon zoals je het bij de slager koopt. Wat goede olijfolie, lekker brood, misschien een drupje citroensap of wat peper erbij, en klaar ben je. En: bresaola is tevens heel lekker op pizza.

Ook is deze gedroogde delicatesse heerlijk als onderdeel van een grote borrelplank of gewoon op een broodje. Als je de carpaccio van bresaola, na wil bootsen leg je de plakjes op je bord met wat olijfolie, citroen en Parmezaanse kaas.’

Wat zit waar….

Ik eet heel graag vlees, maar waar in een koe, varken of lam zitten die vleesdelen eigenlijk. Ik heb wat zitten googelen en ik heb wat mooie plaatsjes gevonden waarop te zien is waar bijvoorbeeld de procureur, fricandeau enz. zich bevindt. In het buitenland weet ik ook niet al het vlees te benoemen in een vreemde taal. Dus ook erg handig om te laten zien bij een slager waar het stuk vlees zit wat je graag wil hebben!

Bron: het varken en het lam komen van Slagerij Peter.

Quichebodems en Bakbonen

Blindbakken
De allerlekkerste quichebodem krijg je als je de bodem eerst ‘blind bakt’. Dit betekent dat je de bodem eerst bakt met bakbonen, dus zonder vulling. Hierdoor zorg je ervoor dat de bodem goed gaar en knapperig wordt en dat je geen zompige bodem krijgt. Je kunt keramische bonen gebruiken, maar er zijn ook andere producten die je ter vervanging van bakbonen kunt gebruiken.

Vervangers 
Rijst, gedroogde peulvruchten of droge witte bonen zijn goede vervangers van keramische bonen. Doe bakpapier tussen de taartbodem en de rijst, peulvruchten of bonen en je kunt de producten keer op keer gebruiken.

Hoe doe je dat, blind bakken

  1. Rol het deeg uit en leg het in de ingevette bakvorm, druk voorzichtig aan en snij de randjes netje af.
  2. Prik de bodem goed in met een vork.
  3. Leg een royaal stuk bakpapier in de vorm op het deeg; het moet een opstaande rand hebben zodat je de vulling niet in het deeg bakt straks.
  4. Strooi de steunvulling in de vorm op het bakpapier. vul de vorm goed en verdeel de steunvulling over de gehele vorm
  5. Bak de bodem voor in de oven volgens recept, dit is meestal rond de 180-200C. Bak net zolang totdat de randjes licht beginnen te kleuren, dit is meestal na ca 10-15 min.
  6. Verwijder dan de steunvulling en het bakpapier
  7. Taartbodem zonder te bakken vulling: Bak de bodem verder af totdat hij goudbruin en gaar is, laat volledig afkoelen en doe dan pas de taartvulling in de bodem
  8. Taartbodem met vulling: Doe de mee te bakken vulling in de taartbodem, schuif de bodem snel de oven weer in en bak af volgens recept.

Strainen

Strainen doe je om te voorkomen dat er kleine restjes van fruit, klonters of andere ingrediënten in je cocktailglas uitgeschonken worden. Je zet de strainer schuin op je shaker voor het uitschenken. Soms zie je dat het ook uitgeschonken wordt met een zeefje. Dit noem je doublestrainen.

Wat is zeste?

Zeste is een vakterm voor de dunne schil van citrusvruchten zoals sinaasappels, citroenen en limoentjes, zonder ook maar een greintje wit eraan. Heb je voor een recept zeste nodig, schil de vrucht dan zo dun mogelijk. Dat kan met een scherp aardappelmesje, maar beter nog met een dunschiller.

auteursrechten

Zoals jullie zien heb ik (bijna) alle foto’s van mijn website gewist. Ik kreeg helaas een fikse rekening te betalen voor het gebruik van een paar foto’s. Natuurlijk is het logisch dat je daarvoor moet betalen, maar het is jammer dat je geen melding krijgt op het moment dat je een foto wil gebruiken. Ook als er totaal geen naam bij of op de foto vermeld is kan je een factuur toegestuurd krijgen. Ik heb hier weer van geleerd! Dus wees gewaarschuwd! Het vervelende is dat mijn website er nu heel saai uitziet. De enige optie om het weer aantrekkelijk te maken is opnieuw de gerechten te maken en daar zelf een foto van te nemen. Daar gaat een hoop tijd in zitten!

Malala quiche

Deze quiche hebben we gegeten tijdens onze vakantie in Zuid-Afrika. Wij hebben gelogeerd in Malala Lodge bij Jane en Pete en kregen deze quiche tijdens éen van onze diners aldaar.  Jane was zo vriendelijk mij haar recept te geven. We hebben een heerlijke tijd gehad. Pete heeft die typisch Engelse humor waarbij wij regelmatig op de grond lagen van het lachen. Een heerlijke vakantie gehad en zeker een aanrader om na toe te gaan.

Soft shell crab

Ik heb een heerlijk recept toegevoegd met zachte schelp krab. Dit zijn nog hele jonge krabbetjes waarvan de schelp nog zacht is. Deze krabben zijn in zijn geheel te eten. Dit  recept heb ik een keer gemaakt in Engeland. Ik heb ze hier in Nederland nog niet bij viswinkels gezien, maar gerenommeerde restaurants hebben ze ook op de kaart staan. Het lijkt mij dat je ze waarschijnlijk kan bestellen bij de goede viswinkels, zoals bijvoorbeeld Schmidt Zeevis. Maar vraag eerst maar bij je viswinkel in je buurt! Succes en eet smakelijk!

BBQ-recepten

Er zijn weer een paar overheerlijke BBQ recepten toegevoegd. Een paar van deze recepten zijn bereid op een Weber barbecue. Natuurlijk kunt u deze recepten ook op een ‘gewone’ barbecue bereiden maar dan kan het zijn dat de bereidingstijden anders zijn. Ga het zeker uitproberen want het zijn heerlijke recepten, maar houd uw vlees in de gaten!

Nu maar hopen dat de zomer weer snel aanbreekt!

Op dieet?

Heerlijk eten en tegelijk op dieet? Dan heb ik een tip. De meeste diëten zijn lastig vol te houden. Ik heb nu het ideale dieet voor mijzelf gevonden. Gewoon geen koolhydraten! Neem voor je ontbijt een yoghurtje met appel, banaan of ander fruit en doe in plaats van suiker wat honing door de yoghurt. Voor de lunch neem je lichte crackers met beleg en sla in plaats van brood. Voor het avondeten betekent dit geen aardappelen, rijst of pasta. Alleen maar groenten en vlees. Zo kun je toch heerlijk eten! Op mijn site staan heerlijke recepten waarbij je de aardappelen, rijst en pasta kan weglaten. Eet smakelijk en succes!