Blog

Avocadopit en mangopit ontkiemen

Neem een rijpe vrucht, haal de pit eruit en spoel ‘m schoon. Om de pit van de Mango zit nog een schil, breek die met een scherp mesje open en haal nee pit eruit. Wikkel de pit in het keuken- of toiletpapier en maak dit nat met water. Niet té nat zodat het eraf drupt maar de pit moet in een vochtig jasje zitten. Nu doe je dit pakketje in het plastic bakje of zakje. Sluit het goed af.
Dit bakje bewaar je op kamertemperatuur, niet in directe zon of op de verwarming.
Nu begint het wachten.
Zes weken… acht weken.
Het kan even duren. Kijk om de paar weken even of de pit er nog steeds fris bijligt. Dat het papier vochtig genoeg is en natuurlijk of er al iets te zien is. Soms vervang ik het papier en spoel ik het bakje even schoon.

Je pit zal langzaam openbarsten en uiteindelijk moet er een worteltje te voorschijn komen. Als de wortel lang genoeg is – ruim een centimeter uit de pit -, kun je de pit op water zetten. Zorg ervoor dat de pit droog ligt maar dat de wortel in het water hangt. 

Je kunt de avocadopit zo lang als je wilt in de fles laten staan, maar wanneer er steeds meer blaadjes verschijnen kun je de pit in de grond zetten. Doe dit in een bloempot met verse aarde en laat de pit een klein beetje uitsteken aan de bovenkant. Geef de plant een warm plekje met indirecte zon en vergeet niet om hem goed water te geven. Niet vol in de zon dus, dan verbranden de bladeren. Geef regelmatig water, zodat de grond vochtig blijft. Dit moet je een beetje aanvoelen. Doe dit in ieder geval elke week en vaker als je ziet dat de grond snel opdroogt.

Eetbare bloemen

Het staat zo leuk in je gerechten en je kan er zoveel mee doen. Onderstaand een overzichtje van een selectie van eetbare bloemen.

Afrikaantje
Anjer
Appelbloesem
Begonia
Bieslookbloem
Borage/Komkommerkruid
Courgettebloem
Daglelie
Goudsbloem
Hibiscus
Korenbloem
Lavendel
Leeuwenbek
Oost-Indische kers
Roos
Viooltje
Kamille
Akkerkool

Wat is Karmeliet?

Karmeliet is een Tripel bier met licht fruitige smaken en flink wat koolzuur. Door het koolzuur in dit bier werkt het goed om er een wat schuimige saus mee te maken. De lichte smaak doet het goed met de zachte smaken van de coquilles. In plaats van bier kun je ook Prosecco gebruiken.

Kipfilet pekelen

Maak zelf de allersappigste gerookte kipfilet op de barbecue!

Een dag van te voren maak je de pekeloplossing, dit doe je door alles behalve de kip in een pan te doen en even kort aan de kook te brengen. Roer goed door tot het zout is opgelost.

Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet daarna in de koelkast. Als je haast hebt kun je beginnen met een liter water en daarna een kilo ijsblokjes toevoegen. Je oplossing zal door het ijs vlug afkoelen en je kunt snel aan de slag.

Leg de kipfilets 1 uur in de pekeloplossing.

Haal de kipfilets uit de pekel en dep ze droog met keukenpapier.Leg ze op een rekje, in de koelkast zodat ze nog wat droger worden aan de buitenkant terwijl je de barbecue aansteekt.

Voor het hele recept ga naar gerookte kipfilet.

Bresaola……..

Ik heb weer een leuk receptje gevonden, bonbon van bresaola met kruidensla. Maar van Bresaola had ik nog nooit gehoord dus even opgezocht en lees hieronder wat voor heerlijkheid dit is.

‘Bresaola is een Noord-Italiaanse specialiteit van gezouten vlees dat maandenlang wordt gedroogd, waardoor het een enorm rijke smaak krijgt. De manier van zouten en drogen is gelijk aan die van salami, maar bij bresaola wordt in plaats van gekruid gehakt een heel stuk vlees gebruikt.

Bresaola wordt van magere stukken rundvlees gemaakt, vaak de ossenhaas of runderlende. Je zou denken dat het magere vlees na drogen misschien taai wordt, maar bresaola blijft juist heerlijk mals. Dat komt omdat het klimaat in Noord-Italie koeler is en de lucht niet gortdroog, daardoor droogt het vlees langzamer en wordt het niet te hard.

Om het vlees op smaak te brengen worden vaak ook specerijen toegevoegd zoals jeneverbessen, kaneel en nootmuskaat. Die aardse smaken passen perfect bij het gedroogde vlees.

Er bestaat ook een gerookte versie, genaamd bresaola affumicata. Voor deze variant wordt het vlees 12 uur op dennenhout gerookt en daarna nog 2 maanden gedroogd. Zoals je je kan voorstellen zijn deze smaken nog meer uitgesproken en complex.

Als je zin hebt in bresaola, hoef je eigenlijk niet zo veel moeite te doen. Je eet het gewoon zoals je het bij de slager koopt. Wat goede olijfolie, lekker brood, misschien een drupje citroensap of wat peper erbij, en klaar ben je. En: bresaola is tevens heel lekker op pizza.

Ook is deze gedroogde delicatesse heerlijk als onderdeel van een grote borrelplank of gewoon op een broodje. Als je de carpaccio van bresaola, na wil bootsen leg je de plakjes op je bord met wat olijfolie, citroen en Parmezaanse kaas.’

Wat zit waar….

Ik eet heel graag vlees, maar waar in een koe, varken of lam zitten die vleesdelen eigenlijk. Ik heb wat zitten googelen en ik heb wat mooie plaatsjes gevonden waarop te zien is waar bijvoorbeeld de procureur, fricandeau enz. zich bevindt. In het buitenland weet ik ook niet al het vlees te benoemen in een vreemde taal. Dus ook erg handig om te laten zien bij een slager waar het stuk vlees zit wat je graag wil hebben!

Bron: het varken en het lam komen van Slagerij Peter.

Quichebodems en Bakbonen

Blindbakken
De allerlekkerste quichebodem krijg je als je de bodem eerst ‘blind bakt’. Dit betekent dat je de bodem eerst bakt met bakbonen, dus zonder vulling. Hierdoor zorg je ervoor dat de bodem goed gaar en knapperig wordt en dat je geen zompige bodem krijgt. Je kunt keramische bonen gebruiken, maar er zijn ook andere producten die je ter vervanging van bakbonen kunt gebruiken.

Vervangers 
Rijst, gedroogde peulvruchten of droge witte bonen zijn goede vervangers van keramische bonen. Doe bakpapier tussen de taartbodem en de rijst, peulvruchten of bonen en je kunt de producten keer op keer gebruiken.

Hoe doe je dat, blind bakken

  1. Rol het deeg uit en leg het in de ingevette bakvorm, druk voorzichtig aan en snij de randjes netje af.
  2. Prik de bodem goed in met een vork.
  3. Leg een royaal stuk bakpapier in de vorm op het deeg; het moet een opstaande rand hebben zodat je de vulling niet in het deeg bakt straks.
  4. Strooi de steunvulling in de vorm op het bakpapier. vul de vorm goed en verdeel de steunvulling over de gehele vorm
  5. Bak de bodem voor in de oven volgens recept, dit is meestal rond de 180-200C. Bak net zolang totdat de randjes licht beginnen te kleuren, dit is meestal na ca 10-15 min.
  6. Verwijder dan de steunvulling en het bakpapier
  7. Taartbodem zonder te bakken vulling: Bak de bodem verder af totdat hij goudbruin en gaar is, laat volledig afkoelen en doe dan pas de taartvulling in de bodem
  8. Taartbodem met vulling: Doe de mee te bakken vulling in de taartbodem, schuif de bodem snel de oven weer in en bak af volgens recept.

Strainen

Strainen doe je om te voorkomen dat er kleine restjes van fruit, klonters of andere ingrediënten in je cocktailglas uitgeschonken worden. Je zet de strainer schuin op je shaker voor het uitschenken. Soms zie je dat het ook uitgeschonken wordt met een zeefje. Dit noem je doublestrainen.

Wat is zeste?

Zeste is een vakterm voor de dunne schil van citrusvruchten zoals sinaasappels, citroenen en limoentjes, zonder ook maar een greintje wit eraan. Heb je voor een recept zeste nodig, schil de vrucht dan zo dun mogelijk. Dat kan met een scherp aardappelmesje, maar beter nog met een dunschiller.

auteursrechten

Zoals jullie zien heb ik (bijna) alle foto’s van mijn website gewist. Ik kreeg helaas een fikse rekening te betalen voor het gebruik van een paar foto’s. Natuurlijk is het logisch dat je daarvoor moet betalen, maar het is jammer dat je geen melding krijgt op het moment dat je een foto wil gebruiken. Ook als er totaal geen naam bij of op de foto vermeld is kan je een factuur toegestuurd krijgen. Ik heb hier weer van geleerd! Dus wees gewaarschuwd! Het vervelende is dat mijn website er nu heel saai uitziet. De enige optie om het weer aantrekkelijk te maken is opnieuw de gerechten te maken en daar zelf een foto van te nemen. Daar gaat een hoop tijd in zitten!