Blog

Avocadopit en mangopit ontkiemen

Neem een rijpe vrucht, haal de pit eruit en spoel ‘m schoon. Om de pit van de Mango zit nog een schil, breek die met een scherp mesje open en haal nee pit eruit. Wikkel de pit in het keuken- of toiletpapier en maak dit nat met water. Niet té nat zodat het eraf drupt maar de pit moet in een vochtig jasje zitten. Nu doe je dit pakketje in het plastic bakje of zakje. Sluit het goed af.
Dit bakje bewaar je op kamertemperatuur, niet in directe zon of op de verwarming.
Nu begint het wachten.
Zes weken… acht weken.
Het kan even duren. Kijk om de paar weken even of de pit er nog steeds fris bijligt. Dat het papier vochtig genoeg is en natuurlijk of er al iets te zien is. Soms vervang ik het papier en spoel ik het bakje even schoon.

Je pit zal langzaam openbarsten en uiteindelijk moet er een worteltje te voorschijn komen. Als de wortel lang genoeg is – ruim een centimeter uit de pit -, kun je de pit op water zetten. Zorg ervoor dat de pit droog ligt maar dat de wortel in het water hangt. 

Je kunt de avocadopit zo lang als je wilt in de fles laten staan, maar wanneer er steeds meer blaadjes verschijnen kun je de pit in de grond zetten. Doe dit in een bloempot met verse aarde en laat de pit een klein beetje uitsteken aan de bovenkant. Geef de plant een warm plekje met indirecte zon en vergeet niet om hem goed water te geven. Niet vol in de zon dus, dan verbranden de bladeren. Geef regelmatig water, zodat de grond vochtig blijft. Dit moet je een beetje aanvoelen. Doe dit in ieder geval elke week en vaker als je ziet dat de grond snel opdroogt.

%d bloggers liken dit: