Blog

Quichebodems en Bakbonen

Blindbakken
De allerlekkerste quichebodem krijg je als je de bodem eerst ‘blind bakt’. Dit betekent dat je de bodem eerst bakt met bakbonen, dus zonder vulling. Hierdoor zorg je ervoor dat de bodem goed gaar en knapperig wordt en dat je geen zompige bodem krijgt. Je kunt keramische bonen gebruiken, maar er zijn ook andere producten die je ter vervanging van bakbonen kunt gebruiken.

Vervangers 
Rijst, gedroogde peulvruchten of droge witte bonen zijn goede vervangers van keramische bonen. Doe bakpapier tussen de taartbodem en de rijst, peulvruchten of bonen en je kunt de producten keer op keer gebruiken.

Hoe doe je dat, blind bakken

  1. Rol het deeg uit en leg het in de ingevette bakvorm, druk voorzichtig aan en snij de randjes netje af.
  2. Prik de bodem goed in met een vork.
  3. Leg een royaal stuk bakpapier in de vorm op het deeg; het moet een opstaande rand hebben zodat je de vulling niet in het deeg bakt straks.
  4. Strooi de steunvulling in de vorm op het bakpapier. vul de vorm goed en verdeel de steunvulling over de gehele vorm
  5. Bak de bodem voor in de oven volgens recept, dit is meestal rond de 180-200C. Bak net zolang totdat de randjes licht beginnen te kleuren, dit is meestal na ca 10-15 min.
  6. Verwijder dan de steunvulling en het bakpapier
  7. Taartbodem zonder te bakken vulling: Bak de bodem verder af totdat hij goudbruin en gaar is, laat volledig afkoelen en doe dan pas de taartvulling in de bodem
  8. Taartbodem met vulling: Doe de mee te bakken vulling in de taartbodem, schuif de bodem snel de oven weer in en bak af volgens recept.
%d bloggers liken dit: