Terrine van gerookte en verse zalm

  • 180 mins
  • 20 ingredients

Ingredients

  • Eieren 8
  • Zalmfilet 600 gram
  • Dille 10 gram
  • Gerookte zalm 800 gram
  • Citroen, schoongeboend 1
  • Granaatappel 1
  • Biet 500 gram
  • Aspergetips 100 gram
  • Ui 1
  • Witte balsamicoazijn 100 ml
  • Witte wijn 200 ml
  • Boter 200 gram
  • Mosterd 1 eetlepel
  • Rucola slamelange 70 gram
  • Zout
  • Peper
  • Cakevorm
  • Bakpapier
  • Ovenschaal
  • Staafmixer

Verwarm de oven voor op 140 graden. Kook 4 eieren in 8 minuten hard. Laat de eieren schrikken onder koud stromend water en pel ze. Snij de zalmfilets in kleine blokjes en de dille fijn. Rasp de schil van de citroen en pers deze uit.

Bekleed een cakevorm met bakpapier (het papier mag ruim 10 centimeter over de zijkanten uitsteken). Bekleed de randen en de bodem van de cakevorm helemaal met gerookte zalm. Laat de plakken gerookte zalm royaal over de zijkanten uitsteken, zo kun je de terrine van de bovenkant straks mooi afdekken. Snij de gerookte zalm die je overhoudt, nadat je de cakevorm bekleed hebt, fijn en meng met de verse zalm en de dille.

Scheid 4 eieren. Voeg de eiwitten toe aan het zalmmengsel. Bewaar twee dooiers voor de hollandaisesaus. Breng het zalm-eiwitmengsel verder op smaak met zout en peper, citroenrasp en sap. Schep de helft van het zalmmengsel in de met zalm beklede cakevorm. Leg vervolgens de 4 gekookte eieren achterelkaar in de cakevorm. Dek de eieren af met het resterende zalmmengsel. Vouw de gerookte zalm en het bakpapier dat over de randen uitsteekt over de bovenkant heen. Zo is de terrine helemaal afgesloten. Druk stevig aan.

Vul een ovenschaal waar de cakevorm in past met warm water. Zet de terrine 2 uur in de oven. Als je de terrine uit de oven haalt, dek hem dan af met iets zwaars. Denk hierbij aan een zware plank of dichte conservenblikken. Zodra de terrine afgekoeld is, kun je deze in de koelkast zetten met het gewicht erop.

Halveer de granaatappel en haal alle pitjes uit de vrucht. Snij de bieten in dunne plakjes. Kook de aspergetips 2 minuten en spoel af onder koud water. Verwijder de buitenste schil van de ui en hak fijn. Kook de ui 10 minuten in de witte balsamicoazijn en witte wijn. Zeef de uien uit het mengsel. Laat op laag vuur de boter smelten in een pannetje. Doe het balsamico-wijnmengsel in een mengbeker. Voeg de twee eidooiers en de mosterd toe. Meng de ingrediënten met de staafmixer. Voeg steeds wat gesmolten boter toe totdat de boter helemaal is opgenomen en de saus gebonden is. Haal de terrine uit de vorm. Garneer de zalmterrine met de schijfjes biet, aspergetips, de rucola slamelange en de granaatappelpitjes. Snij de terrine in plakken en serveer met de hollandaisesaus.

Tip:

Je kunt de terrine goed een dag van tevoren voorbereiden.

Print Recipe

%d bloggers liken dit: