Langzaam gegaarde eendenborstfilet met sjalottenjus

Ingredients

  • Eendenborstfilets 4
  • Venkelzaad 4 theelepels
  • Anijszaad 1/2 eetlepel
  • 4-seizoenenpeper 1/2 eetlepel
  • Gedroogde rozemarijn 1/2 eetlepel
  • Sjalotten 8
  • Knoflook 2 tenen
  • Tijm gedroogd 6 takjes
  • Laurierblaadje 1
  • Bloem 3 eetlepels
  • Pastis (anijsdrank) 30 ml
  • Vleesfond 380 ml

Verwarm de oven voor op 80ºC. Snijd ondertussen een ruitpatroon in de vetlaag van de eendenborstfilets. Doe 2 theelepels venkelzaad, het anijszaad, de peper en rozemarijn in de vijzel en stamp fijn. Wrijf de vetkant van de eend ermee in en bestrooi met zout. Laat de eend op kamertemperatuur komen.

Snijd ondertussen de sjalotten in halve ringen. Snijd de knoflook fijn. Ris de blaadjes van de takjes tijm. Verhit in een koekenpan zonder olie of boter en bak de eendenborstfilets op de vetlaag 5 minuten op middelhoog vuur. Neem uit de pan en leg met de vetkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat of in de ovenschaal. Bewaar 2 eetlepels van het bakvet in de pan. Laat de eendenborstfilets in het midden van de oven nog ca 45 minuten langzaam garen. Neem uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten.

Verhit ondertussen het bakvet in de koekenpan en bak de sjalot, knoflook, tijm, het laurierblaadje en de rest van het venkelzaad 10 minuten op laag vuur. Roer regelmatig. Voeg de bloem toe en laat in 2 minuten gaar worden. Voeg de pastis toe en roer tot deze is opgenomen. Voeg de vleesfond toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat 5 minuten inkoken tot een gebonden jus. Roer regelmatig. Breng op smaak met peper en zout. Verwijder het laurierblaadje.

Laat de eendenborstfilets heel of snijd ze in plakjes. Serveer met de jus. Lekker met de perfecte aardappelpuree.

Print Recipe

%d bloggers liken dit: