Gevulde kalkoen met rozemarijn-citroenboter

Ingredients

  • Half-om-half gehakt 300 gram
  • Witbrood verkruimeld 1 snee
  • Ei 1
  • Sherry 100 ml
  • Boter 100 gram
  • Verse oregano (blaadjes gehakt) 20 gram
  • Knoflook geperst 3 tenen
  • Mozzarella in blokjes 1 bol
  • Kalkoen 1 á 2 1/2-3 kg
  • Boter 100 gram
  • Citroen (rasp en sap) 2
  • Extra vergine olijfolie 250 ml
  • Knoflook fijngehakt 2 tenen
  • Verse rozemarijn (naaldjes gehakt) 1 eetlepel

Haal de kalkoen 2 uur van tevoren uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng voor de vulling het gehakt met het brood, ei, de sherry, boter, oregano en knoflook. Breng op smaak met peper en zout. Kneed de mozzarella er voorzichtig door. Bestrooi de kalkoen van binnen met peper en zout en doe de vulling erin. Meng de boter met het rasp van 1 citroen. Breng op smaak met peper en zout. Haal met je vingers het vel van de borst vanaf de hals los. Verdeel de citroenboter onder het vel. Verhit de olijfolie in een steelpan en meng met het rasp van de tweede citroen, de knoflook en rozemarijn. Laat 5 min. trekken. Wrijf het citroen-sap over de kalkoen en bestrooi met peper en zout. Bestrijk de kalkoen met de helft van de kruidenolie. Leg in een grote ovenschaal met de borst naar beneden. Bak 1 uur in het midden van de oven. Draai de temperatuur terug naar 175 °C. Draai de kalkoen met de borst naar boven en rooster nog 11⁄2 tot 2 uur. Bestrijk elk half uur met kruidenolie. Leg er zo nodig een stuk aluminiumfolie over. Controleer de kerntemperatuur van de kalkoen met een vleesthermometer; deze moet 70 °C aangeven. Neem uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat 15 min. rusten. Serveer met haricotsverts en aardappelen uit de oven.

Print Recipe

%d bloggers liken dit: