Blog

Quichebodems en Bakbonen

Blindbakken
De allerlekkerste quichebodem krijg je als je de bodem eerst ‘blind bakt’. Dit betekent dat je de bodem eerst bakt met bakbonen, dus zonder vulling. Hierdoor zorg je ervoor dat de bodem goed gaar en knapperig wordt en dat je geen zompige bodem krijgt. Je kunt keramische bonen gebruiken, maar er zijn ook andere producten die je ter vervanging van bakbonen kunt gebruiken.

Vervangers 
Rijst, gedroogde peulvruchten of droge witte bonen zijn goede vervangers van keramische bonen. Doe bakpapier tussen de taartbodem en de rijst, peulvruchten of bonen en je kunt de producten keer op keer gebruiken.

Hoe doe je dat, blind bakken

  1. Rol het deeg uit en leg het in de ingevette bakvorm, druk voorzichtig aan en snij de randjes netje af.
  2. Prik de bodem goed in met een vork.
  3. Leg een royaal stuk bakpapier in de vorm op het deeg; het moet een opstaande rand hebben zodat je de vulling niet in het deeg bakt straks.
  4. Strooi de steunvulling in de vorm op het bakpapier. vul de vorm goed en verdeel de steunvulling over de gehele vorm
  5. Bak de bodem voor in de oven volgens recept, dit is meestal rond de 180-200C. Bak net zolang totdat de randjes licht beginnen te kleuren, dit is meestal na ca 10-15 min.
  6. Verwijder dan de steunvulling en het bakpapier
  7. Taartbodem zonder te bakken vulling: Bak de bodem verder af totdat hij goudbruin en gaar is, laat volledig afkoelen en doe dan pas de taartvulling in de bodem
  8. Taartbodem met vulling: Doe de mee te bakken vulling in de taartbodem, schuif de bodem snel de oven weer in en bak af volgens recept.

Strainen

Strainen doe je om te voorkomen dat er kleine restjes van fruit, klonters of andere ingrediënten in je cocktailglas uitgeschonken worden. Je zet de strainer schuin op je shaker voor het uitschenken. Soms zie je dat het ook uitgeschonken wordt met een zeefje. Dit noem je doublestrainen.

Wat is zeste?

Zeste is een vakterm voor de dunne schil van citrusvruchten zoals sinaasappels, citroenen en limoentjes, zonder ook maar een greintje wit eraan. Heb je voor een recept zeste nodig, schil de vrucht dan zo dun mogelijk. Dat kan met een scherp aardappelmesje, maar beter nog met een dunschiller.

auteursrechten

Zoals jullie zien heb ik (bijna) alle foto’s van mijn website gewist. Ik kreeg helaas een fikse rekening te betalen voor het gebruik van een paar foto’s. Natuurlijk is het logisch dat je daarvoor moet betalen, maar het is jammer dat je geen melding krijgt op het moment dat je een foto wil gebruiken. Ook als er totaal geen naam bij of op de foto vermeld is kan je een factuur toegestuurd krijgen. Ik heb hier weer van geleerd! Dus wees gewaarschuwd! Het vervelende is dat mijn website er nu heel saai uitziet. De enige optie om het weer aantrekkelijk te maken is opnieuw de gerechten te maken en daar zelf een foto van te nemen. Daar gaat een hoop tijd in zitten!

Malala quiche

Deze quiche hebben we gegeten tijdens onze vakantie in Zuid-Afrika. Wij hebben gelogeerd in Malala Lodge bij Jane en Pete en kregen deze quiche tijdens éen van onze diners aldaar.  Jane was zo vriendelijk mij haar recept te geven. We hebben een heerlijke tijd gehad. Pete heeft die typisch Engelse humor waarbij wij regelmatig op de grond lagen van het lachen. Een heerlijke vakantie gehad en zeker een aanrader om na toe te gaan.

Soft shell crab

Ik heb een heerlijk recept toegevoegd met zachte schelp krab. Dit zijn nog hele jonge krabbetjes waarvan de schelp nog zacht is. Deze krabben zijn in zijn geheel te eten. Dit  recept heb ik een keer gemaakt in Engeland. Ik heb ze hier in Nederland nog niet bij viswinkels gezien, maar gerenommeerde restaurants hebben ze ook op de kaart staan. Het lijkt mij dat je ze waarschijnlijk kan bestellen bij de goede viswinkels, zoals bijvoorbeeld Schmidt Zeevis. Maar vraag eerst maar bij je viswinkel in je buurt! Succes en eet smakelijk!

BBQ-recepten

Er zijn weer een paar overheerlijke BBQ recepten toegevoegd. Een paar van deze recepten zijn bereid op een Weber barbecue. Natuurlijk kunt u deze recepten ook op een ‘gewone’ barbecue bereiden maar dan kan het zijn dat de bereidingstijden anders zijn. Ga het zeker uitproberen want het zijn heerlijke recepten, maar houd uw vlees in de gaten!

Nu maar hopen dat de zomer weer snel aanbreekt!

Op dieet?

Heerlijk eten en tegelijk op dieet? Dan heb ik een tip. De meeste diëten zijn lastig vol te houden. Ik heb nu het ideale dieet voor mijzelf gevonden. Gewoon geen koolhydraten! Neem voor je ontbijt een yoghurtje met appel, banaan of ander fruit en doe in plaats van suiker wat honing door de yoghurt. Voor de lunch neem je lichte crackers met beleg en sla in plaats van brood. Voor het avondeten betekent dit geen aardappelen, rijst of pasta. Alleen maar groenten en vlees. Zo kun je toch heerlijk eten! Op mijn site staan heerlijke recepten waarbij je de aardappelen, rijst en pasta kan weglaten. Eet smakelijk en succes!

Geroosterde groenten

Je komt uit je werk na een drukke dag en je wil niets liever dan een lekkere douche en in je ‘thuis’kleren op de bank met een wijntje en een lekkere maaltijd. Dan moet je dit prob2015-05-05 19.10.42eren. Je komt thuis en zet de kip met knoflook in de oven (45 minuten) en daarna snijd je de groenten en maak je de basilicumsaus. Dit zet je ook in de oven (ca 25 minuten) en je springt onder de douche. Daarna is het heerlijk relaxen met een lekker wijntje en een zalige maaltijd!

 

Foto’s

Zoals jullie zien staan er recepten op de website zonder foto. Deze gerechten moet ik nog een keer maken om op de foto te zetten. Jullie begrijpen dat dit enige tijd kan duren. Mocht jullie eerder het recept maken, stuur mij dan een mooie foto van het resultaat. Die plaats ik dan bij het recept op mijn site! Succes!